Wadjah Pangalengan Tempoe Doeloe (1)

Kali ini judul postingan nya agak sedikit meniru gaya Almarhum Bapak Kunto, Wajah Bandung Tempo Dulu. Iseng-iseng kemarin click di sini, eh.. dapat photo Pangalengan zaman baheula banget :) yang tidak ada di kitlv. Bahasa pengantar image nya masih pakai Bahasa Belanda, mungkin hanya orang Belanda yang rajin mendokumentasikan, atau adakah orang kita (Indonesia) yang punya dokumentasi ?.

Kali ini mereview beberapa tempat di Pangalengan, pada posting berikutnya akan diulas khusus mengenai situ cileunca dan Perkebunanan Malabar.

Wegenaanleg in Pengalengan, West-Java (voor/before 1943)

Kegiatan membuka jalan baru di Pangalengan, sepintas mirip di daerah cibiana, ciruntah atau di sekitar perkebunan Malabar. Menurut penuturan Kakek, pembukaaan jalan Banjaran Pangalengan tidak lepas dari ide K.A.R Bosscha untuk membuka access mengangkut komoditi hasil perkebunan di Bandung Selatan. Tapi tetap saja menggunakan tenaga penduduk pribumi, entah itu dengan cara kerja paksa, atau di beri upah sangat minim. Tapi pekerjaan mereka tidak sia-sia, buktinya sampai sekarang jalan tersebut sangat bermanfaat.

Gezicht op de Goenoeng Tiloe, Malabar gebergte, West-Java (1917)

Gezith artinya panorama, gebergte berarti pegunungan, orang Pangalengan tentunya tahu, ya.. Gunung Tilu. Dalam photo tampak sisi sebelah utara dari gunung tilu, mungkin photo ini di snapshot di daerah Cikalong. Masih kelihatan alami, tidak seperti sekarang yang sudah mulai gundul, sejak ada Kredit Usaha Tani (KUT) orang-orang dengan bebas membuka lahan seenaknya untuk menanam modal dari kredit itu. Karena kurang profesioanl, modalnya habis dan hasilnya nol besar.

Disebut Gunung Tilu karena terdapat tiga puncak gunung, paling tinggi yang tengah, bila diibaratkan yang paling tinggi dan besar adalah induknya :) .

Hollands vee in de weide bij Pengalengan, Preanger (1936)

Baru tahu bahwa kata sapi itu berasal dari Bahasa Belanda, Vee :) mengapa ?, karena dalam bahasa melayu tidak ada kata sapi, yang ada hanya kerbau dan lembu. Weide kurang lebih artinya padang rumput. Tampak seorang penggembala bule totok wong londo, dengan latar belakang Gunung Tilu. Sapi perah merupakan salah satu sektor perekonomian di Pangalengan, bisa anda lihat dalam tulisan saya sebelumnya disini dan ini.

School voor kinderen van arbeiders van Theeonderneming Malabar, West-Java

Sekolah rakyat pertama yang ada di Pangalengan, sekarang namanya SD Malabar 2, pernah dibahas di artikel ini, sekolah tempat ibu saya menuntut ilmu. Sebuah bangunan panggung sederhana terbuat dari kayu dengan dinding bilik bambu, sampai sekarang masih terpelihara dengan baik, letaknya tidak jauh dari makam K.A.R Bosscha. Tampak anak-anak membawa sabak, sebuah lempengan batu atau kayu yang ditulisi kapur, “enak kalau anak zaman sekarang, sudah ada buku tulis” tutur ibu.

Schoolbus met leerlingen van de Plantersschoolvereniging “Pengalengan” te Bandoeng (1900-1940)

Bisa dipastikan mobilnya jenis oplet, mirip oplet si doel (kakek pernah memiliki mobil seperti ini, sayang terbakar). Plantersschoolvereniging (Sekolah Yayasan perkebunan), menurut situs schoolbank.nl, sekolah ini letaknya di Pintu, sebuah kawasan sebelum memasuki Perkebunan Malabar.

About these ads

125 responses to “Wadjah Pangalengan Tempoe Doeloe (1)

  1. ass.
    kang nepangkeun, simkuring tri, linggih di citere (warung nasi citere) pangalengan. diantos kasumpingannana pami amengan ka citere!
    postingannana sae pisan!
    very inspired!!!!

  2. @ tri
    hatur nuhun, antosan seri salajengna, sim kuring upami ka pangalengan linggih di pun bapa, di citere hilir, upami ti jalan raya caket mesjid alhidayah, lebet wae ka jalan nu bade ka loskulalet.

  3. Assalamualaikum Wr. Wb.

    Salam kenal, beberapa minggu yang lalu saya sepedahan ke Malabar, Pangalengan dll. Maaf tidak pakai bahasa Sunda, belum lancar
    Kunjungi kami di:
    (1) http://www.cybermq.com
    (2) http://www.amri.web.id
    (3) http://www.flickr.com/photos/masamri
    (4) http://www.flickr.com/photos/masamri-1
    (5) http://www.flickr.com/photos/masamri-2
    (6) http://www.flickr.com/photos/masamri-3
    (7) http://www.masamri.multiply.com

    Wassalamualaikum wr. wb.

  4. @Amri

    Terima Kasih Mas Amri atas kunjungan nya ke blog saya ini, saya dulu sering mendengar tausih Mas di Radio MQ, sekarang di Jakarta dan jarang mendengarkan Radio.

    Kata-kata Mas yang masih terngiang sampai saat ini adalah “Pasukan Berani Mati, berani hidup tak takut mati, takut mati jangan hidup, takut hidup mati saja…..!!!!” :)

    Salam buat keluarga

  5. Artikel yang bagus…
    Jauh pisan jeng pangalengan ayeuna….

  6. apakah tempatnya berprospek???
    banyak setannya ga niyh???
    sma negri 9 jaya aj deh………….

  7. @andru
    - tempat berprospek mah pasti…
    - setan di mana-mana juga ada… :)
    - sma 9 bandung ??? wah kade ah.. bilih aya kapal murag… atanapi kasuruduk kapal parkir :)

  8. upami aya mah kang bumina juragan boscha anu ti pintu teh kapalih katuhu …… sanes anu ka arah Tanara

  9. halo kang Dien,

    hebat euy, ada ketemu foto2 jaman baheula,
    sok atuh kalau ada lagi, di share

    salam dari lereng gunung wayang
    Hendra

  10. selamat .. keren banget .. benar2 bikin saya pengen ke pangalengan… kalo ke sana nginap di rumah kang hendra, kang doni, kang omdien.. Seru kalee. hehe ( kaloboleh…) KEREN.. Kayaknya akang bertiga sahabatan ya??

  11. Ping-balik: Kisah Perjalanan 6 Orang Autis yang Nerd « Rocker Coaster

  12. sae pisan tulisanna, jadi hoyong uih ka kampung di citere hilir, ayeuna tos 15 tahun di Medan.

  13. @Eka Daryanto
    Tebih pisan, iraha atuh uri ka lembur.. ke.ke…
    Kang Eka nu mana nya, da abdi ge lahir sareng ageung di citer hilir, sugan we kantos pendak!

  14. Omdien, mudah2an urang pernah papendak, abdi linggih di kp. Pasir Angin Dodik II, Omdien dimana, ka pungkur sakolah SD jeung SMPna dimana sareng tahun sabaraha. Hatur nuhur tulisannana sarae pisah.

  15. @Eka Daryanto
    Kapungkur di SD Sukamanah (Pasir luhur), SMP di SMPN Pangalengan (Ayeuna mah SMP 1), linggih di Citere Hilir (jalan nu bade ka loskulalet), upami akang pernah di SMPN Pangalengan, tangtos terang ka pu bapak anu ngawulang fisika tea… :)

  16. Alhamdulillah, ningal wajah omdien janten emut ka pa Ii, kumaha ayeuna wartosna. Upami ngajar Fisika, pinter pisan sareng tak pernah nyandak buku, langsung ditulis di papan tulis.
    Salam hormat ka bapak sareng ibu ti abdi di Medan.

  17. Aduh bingah pisan..aya keneh anu gaduh arsip pangalengan tmp dulu,da ayeuna mah pangalengan teh tos benten,boh tempatna oge pendudukna..

  18. maca tulisan akang, asa maca deui ulasan kang Kunto (si Kuncen Bandung) di koran PR, waktos abdi alit SD/SMP/SMA abdi teh rutin macaan sareng nungguan edisi Bandoeng tempo doeloe, kang abdi nyuhunken copy foto barudak SR! Nuhun!

  19. @Yudhi
    muhun… emang tos fitrah nya, kedah aya perubahan :)
    @tie
    hatur nuhun ka teh yanti, tos unggah ka blog ieu

  20. Oon (Kontea Kustiana)

    Sampurasun, Punten ah bade ngiringan nimbrung
    Ari ngadangu nami pangalengan sok ras emut ka
    jaman kapungkur nuju alit di hiji lembur singkur
    dikampung Cijembar lebet ka desa pangalengan.
    kapungkur sakola di SD 3 Pangelengan caket Alun-alun Pangalengan .
    salam kenal kapangasuh website ieu ti simkuring
    Mang Oon

  21. @Oon
    Salam kenal oge kang, abdi oge gaduh wargi di cijembar, mung hilap deui access ka ditu na, naha jalan na anu bras ti sukamenak atanapi ti kecamatan lama ka arah kidul.

  22. Slam kenal kang ti saya orang Malabar asli,
    Tararengkyu atas poto2 SD saya baheula.
    regards, Vion

  23. @Novi Kurnia
    Hatur nuhun keresa linggih ka blog ieu, wah.. ti malabar nya, hayu atuh urang aprak-aprakan ka gunung nini sareng sipon :)

  24. wilujeng tepang…nepangken ieu sareng tim manajemen WarnetSoulnet nu aya di pangalengan. warnet anu ngagaduhan visi warnet tempat sarana pembelajaran jeung pendidikan kanggo warga Pangalengan. Alhamdulillah kiwari seeur palajar ti mimiti SD dugi SMA anu ngamanfaatken ieu warnet guna neangan data keur tugas2 di sakolana. nyuhungken do’ana sareng nambut foto2 Pangalengan jaman baheula kanggo di pajang di mading warnet.

  25. Alhamdulillah, aya oge generasi ti Pangalengan anu care terhadap kemajuan IT, sip lah.. di dukung 100% ku abdi.
    Kapayuna… (ieu ma ngahayal) hoyong oge ngambangkeun System Manajemen Infomasi Terpadu Pertanian. Hiji media anu tiasa nampung berbagai infomasi pertanian di Pangalengan, ti ngawitan stok barang, harga sayur, info bibit jeung sajabina. Minimal bisa nampilkeun fluktuasi harga sayur di board nu dipasang di pasar pangalengan, mirip jiga nu di bursa efek :)
    Ah .. ieu mah mung hayalan hungkul

  26. Salam kang. Ngiring jabung tumalapung ah! Tah aya gening media kanggo ngaguar lembur urang sararea, prung ah urang pedar ku sararea. anu gaduh sasakala, anu gaduh gambar jeung carita pangalengan baheula sok atuh share, sugan aya emutan kanggo ngamumule budaya karuhun. aduh sae pisan kang dien, hatur nuhun. Abdi heri ti sukamenak kulon.

  27. wilujeng tepang sareng sim kuring anggota ti tim management Koeman.Net, ai bimi na di palih mananya???da didinya mah seeur wargi abi!!!akang di palih mananya???
    Eh kang abi maca artikel nu di luhur Ide
    ngabangun model bursa efek deui, sami sareng kahoyong pun Ua pas abdi bade ngabangun warnet !!! kang mun uih ka pangalengan ameng atuh ka Koeman.Net!!!Heheheheh………
    kang abdi hoyong foto2 pangalengan tempona atuh doeloe ..!!!
    Kanggo kenang2 sareng mengenal masa lalu !!!!

    Hatur Nuhun ah

    Tim Management Koe’man.Net

  28. @noe
    hatur nuhun tos linggih ka blog ieu, dumuk warnet na dimana nya ?

  29. abimah ngagaduhan warnet di citere hilir lamun ti palih wetan mah sateuacan Hotel citere…!!!
    ameng atuh ka dieu nya
    Diantosss….!!!

    Hatur nuhun…

  30. sami-sami..!!! abi mah ngagaduhan warnet nu di citere,mun ti bumi punbapa akang sateuacan hotel citere….!!!

    Linggih atu ka koeman.Net nya…!!!

    Di Antos kasumpingannana

    Hatur nuhun….

    Tim Management Koeman.Net

  31. Hebat pisan euy seratanana, diantos seratan salajengna.

  32. nepangkeun..sim kuring tjetjep ti bandung….ayeuna nganjrek di ciputat…sae pisan artikel sareng gambar2na….

  33. @ Dayat, tjetjep
    Hatur nuhun kanggo kang Dayat sareng Kang Tjetjep, insya Allah tulisan salajengna medal deui.

  34. hatur nuhun kasadulur anu ngawangun photo pangalengan, sim kuring teh hoyong pisan gaduh photo pangalengan tempo dulu…..mugi aya deui photo na..nyaa hatur nuhun pisan

  35. hatur nuhun pisan ka kang omdien ngemutan abdi ka pangalengan. jadi palay enggal-enggal ngawangun pangalengan jadi tempat anu kasohor ku kaendahan alamna. amiennnn

  36. salam kenal omdien, abdi jadi emut ka pangalengan, abdi teh di ageung keun di pangalengan ti taun 1976-1989. abdi linggih di asrama dodik II pengkeren gereja pisan, upami aya waktos abdi hoyong pisan amengan papendak sareng rerencangan.

  37. AssWrWb
    Minggon kamari pribados amengan ka pnglng, maksad teh bade uubar diurut, alhamdulillah ayeuna tos sae. Ninggal kaendahan kebon teh sareung maos sajarahna janteun hoyong nyandak keluarga pangalengan. Bade tumaros naha di pangalengan (kebun teh area) aya “villa” nu di sewakeun kanggo umum. htr nuhun

  38. om dien.. pami maos artikel om.. simkuring sok emut ka rerencangan SMUN 1 Pangalengan 03..
    pribados janteun hoyong ameng ka pln..

  39. alhamdulillah, aya foto2 lawas… da cileunca teh pang-amengan… sok rus-ras ari ninggal pangalengan teh…
    kapungkur sakola teh di Pasir Malang, ari SMP di Malabar… tidinya teh teras ngumara…
    Nuhun kana artikel sareng foto-na

  40. Assalamu’alaikum Wr. Wb.

    Hoyong ngiringan, pribados pun Atep Afia. Lahir di Purbasari, Pangalengan, 42 tahun kapengker. Ageung di Wanasuka, Cikembang sareng Santosa. Satamat SMP PTP XIII tahun 1981, ngumbara ka Kota Bandung. Neraskeun di SMAN XI dugi ka 1984. Tahun 1985 lebet di Fakultas Pertanian Unpad, lulus 1989. Salajengna ti taun 1992 dugi ka kiwari ngumbara di Jakarta.

    Upami ngadangu nami Pangalengan, sok wararaas. Emut ka jaman ka pungkur. Ka para sepuh sareng wargi diditu. Hatur nuhun Kang tos nyayogikeun informasi nu sakitu pentingna.

  41. Asep abey suhyana

    Nepangkeun abdi asep, linggih di komplek PLTA PLENGAN. Kang tuang rama teh pa Ii Cahrijan? Abdi alumni SMPN 1 Pangalengan angkatan 91. Seratanana utamina poto poto kapungkurna sae. Hayu urang raketkeun tali silaturahmi ngalangkungan IT kanggo kamajuan daerah urang pangalengan

  42. sok tulah di dukung..bilih kabujeng di rusak kampung urang teh

  43. abdi urang pangalengan,ngirim salam k PASKIBRA SMPN 1 pangalengan , HATUR NUHUN

  44. punten abdi dedi ti sma 1 pangalengan geuning pangalengan kapungkurteh sae pisan tapi eta teh leres ataua herey hehehe….

  45. viva pangalengan…
    sok atuh bangkit pangalengan teh…
    kang… naha nya, seueur blog-blog nu isi saeng kata-katana sami… mudah-mudahan ieu mah anu -ori- na
    sateuacanna salam kenal ka sadayana ti rental komputer di kebon kembang norogtog jalan SMAN-I

  46. Sampu Rasun…
    Kang nepangkeun abdi Hendi ti Depok. Kaleresan enjing teh abdi sareng istri bade ka Pangalengan, tepatna mah bade ka Perkebunan Kertamanah.Apal? Abdi duaan rencanana bade maluruh sajarah aki pun istri nu namina Joan Van Koning, anjeuna salah sahiji mitrana Boscha. Saurna makamna ayeuna masih aya. Letakna di hiji bukit di Perkebunan Kertamanah. Sugan Akang apal? Hatur nuhun.

    salam.
    hendi

  47. hatur nuhun tos ngasih info soal pangalengan tempo duloe.

    jgn sampe pangalengan drusak keindahan alamnya.
    dan jgn smpe saya harus trun dgn kabayan nyintreuk…

    assprod kabayan nyintreuk

  48. Uleman ka urang Pangalengan, Upami teu kaabotan nyuhunkeun di ramekeun group “Pangalengan tea” di Face Book. Nyuhunkeun widi oge foto-fotona di tambut. hatur nuhun

  49. Punteeen . . . . abdi urang pintu barusulam saparantosna ningal photo-photo kapungkur teh ngaraos kumahaaaa. . . kitu tah! margi yuswa 33 taunan nembe terang ayeuna. . . .(kamana wae atuh nya. . . He. . ). mung saterang abdi mah nuju alit, cai di walungan2 teh bersih, seueur, sareng walungana lebar, mung ayeunamah asa seueur. . . . (punten) Tai Sapi! Kumaha nya. . . .? kaleresan nuju alit abdi resep nyair.

  50. @Agus K
    Pendak sareng sesama tukang nyair… Impun, Buyur jeug mujaer…
    Hidup Nyair..

  51. Kang bade Pancakaki heula ah. . . tipayun bingah teuing ningal seratan orang pangalengan wungkul teh, jntn asa nuju ngariung. da ari wargimah kaleresan di tiap daerah pangalengan ampir aya, sepertos mertua di pintu, uwa di citere, BBC, raka di sukamenak, loskolalet, malabar, rai di parki pangalengan pokonamah pangalengan abisss. . .! tah upami abdi ayeuna ngumbara di banjaran tos kana 13 taunana, biasa w gaduh “bakat” he. . ! cekap sakitu heula kang ah. .Isin! etang2 nepangkeun w ieumah. .
    cing marajeng w lah urang pangalengan teh sadayana! Aamiin. .
    hatur nuhun.

  52. asslamualaikum,,,duh pangilan yg tepat’y apa ya..?bpk..?om..?ato akang,,?hehe salam kenal,, abi ge orang pangalengan,,mo mnta izin boleh ya foto’y saya ambil buat kenang”an,,mo disimpen juga di facebook biar orang” lebih tau kampung halaman kita,,hatur nuhun..

  53. KANG…ALHAMDULILLAH SAPERTOS AYA DI PANGALENGAN. ABDI KALERESAN ASLI PANGALENGAN MUNG AGEUNG DI BEKASI.KANTOS DI SMPN PANGALENGAN ANGK’96.KANG PUNTEUN AYA TEU PAGUYUBAN PANGALENGAN..SLAM HORMAT KA PUN GURU PA II.

  54. ada info junghuhn yang berkaitan dengan taman cibodas ga?

  55. nepangkeun yusep ti goalpara sukabumi asa ningali film dokumenter pami aya sutradara sareng penulis anu haat jigana langkung hebat batan laskar pelangi margi objekna masih arayakeneh sareng masih original kamari 9mei abdi sakeluarga ka pangalengan asa waas wisata ruhani,wisata sajarah,wisata ekologi anu beunghar kacida ,namung wisata argo sareng wisata kulinerna raaraosan masih kirang sareng rambu-rambu penunjuk arah objek wisata masih kirang cobi ka disbud par kokolakeun anu sumanget tiasa janten urang malaysia raresepeun

  56. Assalamu’alikum Wr.Wb,

    nama saya Siti Julaeha,mahasiswa sejarah UI tingkat akhir.
    saya sedang membuat skripsi tentang perkebunan teh malabar. melihat postingan2 anda di blog ini..saya yakin anda mengetahui banyak tentang sejarah wilayah pangalengan juga tentang perkebunan teh malabar. saya mohon anda bersedia untuk membantu terkait dengan sumber2 yang dibutuhkan untuk menulis skripsi saya.
    sebelumnya saya sampaikan terimakasih banyak.
    wassalamu’alaikum Wr.Wb

  57. @Siti Julaeha
    Pilihan mbak menunjuk saya jadi nara sumber rasanya kurang pas…
    ada baiknya siti langung ke sumbernya (PTP Nusantara VIII), jauh lebih tepat, karena selain datanya lebih lengkap, narasumber nya juga lebih mumpuni.

  58. Omdien teh linggih di loskulalet sanes, keur taun 80 an mah abdi sering ameng ka bumi Pak Abdullah pensiunan abri dodik II, putrana rencang abdi namina Endut,Alit,Ade. upami kenal salam wae ti Widi.

  59. artikelnya kurang banyak tuh padahal pangalengan itu sangat terkenal sampai di singapura itu menurut salah satu teman saya yang sekarang sedang kuliah di sana!

  60. Pangalengan Heritage…..Sae Pisan.

  61. postingan bagus saya punya minat di bidang sejarah & arkeologidan purba2 lainnya anda sangat membantu memenuhi keingin tahuan saya

    salam
    hendra

  62. Upami ninggal foto jaman baheula pangalengan teh endah pisan, pami ayeuna kabalikanana gersang seueur leuweung anu gundul tmbih aya pangeboran pltu tmbih ngapanasan pangalengan teh

  63. ass,,,
    saya tamatan SMAN 1 pangalengan,,, tahun 2007,,, sekarang lagi menimba ilmu di bandung,,, makasih buat akang,,,, blog ini mengingat kan saya dengan pangalengan terutama buat ortu n keluarga di pulosari,,,,

    salam dari keluarga
    wass

  64. Ass, salam baktos pangwanoh ti simkuring!!!
    alhamdulilah dina wanci kiwari, masih aya urang pangalengan asli anu tiasa ngedal tur nyaturkeun sajarah pangalengan jaman kapungkur, simkuring ngaraos bingah nu teu kaduga oge ngahaturkeun pangbagea ka dulur simkuring anu parantos medar ieu artikel, mudah2an urang pangalengan sadayana tiasa ngajagi sasana budaya tur titinggalan luluhur urang. Kiwari sok sanaos urang aya dina kaayaan prihatin, dicobi kunu maha kawasa ku kajantenan gempa bumi, ulah dugikeun urang unggut kalinduan, endang ka anginan dugikeun ka ilang jati anu ngancik dina diri, ku kituna, simkuring ngajak ka dulur-dulur sadaya, hayu urang jaga tur riksa titinggalan luluhur urang, dimana deui atuh ari sanes di PANGALENGAN ANU URANG BALAREA!!!

  65. Ass, salam baktos sareng salam pangwanoh ti simkuring!!, alhamdulilah dina wanci kiwari, aya urang pangalengan asli anu tiasa medarkeun sajarah pangalengan wanci kapungkur, simkuring ngaraos bagea tur salam pangbagea kanu tos medar ieu artikel. Pami ninggal dina foto kapungkur, tangtosna seueur pisan parobihan-parobihan, nanging simkuring ninggal parobihan eta teh langkung condong kana hiji hal, nyaeta kamajengan jaman. Tapi sok sanaos kitu, urang salaku urang pangalengan asli, kedah soson-soson tur satuhu kana pamadegan urang sadaya, nyaeta ngajagi kana sasana budaya kakantunan luluhur urang sadaya. Sok sanaos kiwari urang pangalengan aya dina kaprihatinan akibat gempa bumi anu kajantenan ping 2 september kapengker, urang ulah dugika unggut kalinduan, endag kaanginan, tur luntur jati anu ngancik dina diri, kanggo ngajagi tur ngalestarikeun pangalengan. hayu urang nangtung, urang bangun ieu pangalengan.

  66. Ping-balik: Sekolah pencetak generasi emas « Catatan Ide

  67. Punten ah ngiring riungan. Sim kuring ge sami pituin urang pangalengan aseli, lahir di pangalengan. Pun bapa urang pintu, pun biang ti cibeureum rancamanyar. Pangalengan pisan pan nya. Mung sim kuring ageung di kota bandung. Ka pangalengan kanggo liburan hungkul, refreshing. Pun aki, pun bapa, pun biang, osok ngadongeng pangalengan jaman kapungkur. Meni resep teh jigana pangalengan jaman heubeul. Tiiseun keneh. Teu sapertos ayeuna meni rame ku turis lokal nu ngadon piknik ka cibolang, malabar, situ cileunca. Komo mun usum lebaran. Nu paling parah nyaeta leuweung gunung wayang nu beuki dieu beuki gundul wae dianggo kebon kentang jeung wortel.
    Ninggali poto-poto hitam-putih di luruh janten emut dongeng aki. Baheula aki teh tukang paras. Langgananana menir-menir mandor kebon walanda. Atuh aki teh tiasa sakedik-sakedik mah basa walanda.
    Ninggali poto-poto di luhur jadi panasaran deui kana dongeng aki. Janten sono ka pangalengan da sim kuring ayeuna dumuk di Bogor.
    Hayu lah urang pamuda pangalengan ngamajukeun pangalengan. Tapi, tong hilap kedah ngalestarikeun alam endah pangalengan.

  68. kang salam kenalti abdi,,neupangkeun Abdi Yudi Abdi di polsek pangalengan..
    pokona Edun lah si Akang teh

  69. @Cici Nurfatimah
    muhun ci… emut ka almarhum ama, resep ngobrol sareng anjeuna teh

  70. om dien sareung ka para masyarakat pangalengan.. kmh carana supados sejarah pangalengan tidak punah,,

  71. saleresna seueur kbudayaan t pnglengan tehhh… tp kunaon jiga nu leungit kateleun bumi… pemerintah kumaha yeuhhhh

  72. omdien,, kmh carana spaya kbudayaan n hasil pninggalan panglengan baheula t leungit dmakan waktu??

  73. ..wah ,abdi mah telat terang kikieuan teh..salut ka si akang.abdi ti pintu….ah,jadi sono aprak-aprakan di ci emas! pangalengan our home sweet home…

  74. The response to national disaster is great but it’s a real shame that so many people take advantage of the negative situations.

    I mean everytime there is an earthquake, a flood, an oil spill – there’s always a group of heartless people who rip off tax payers.

    This is in response to reading that 4 of Oprah Winfreys “angels” got busted ripping off the system. Shame on them!
    http://www.cbsnews.com/blogs/2009/08/19/crimesider/entry5251471.shtml

  75. bangga pisan punya putra daerah sapertos anjen,,teraskeun ka Ahlian nana. Sukses Selalu buat Omdien,,,,,,,jadi pengen pulang OM,,

  76. Punten abdi hoyong ngiringan,abdi lahir dicikembang caket sareng huluna citarum anu namina cisanti,kapungkur abdi unggal dinten ngalangkungan hulu citarum nganggo truk perkebunan kumargi abdi sakola di smp kertasari 1,kapungkur upami ngalangkungan cisanti serem pisan nuju jamanna petrus anu jeger di pateni teras di karungan di piceun di cisanti oge kapungkurmah upami ngalangkungan kadinya poek kumargi msh leuweung geledegan seu’eur binatang sapertos monyet,tapi upami ayeuna lalenglang pisan danau anu luas sareng rame anu marancing.
    abdi ayeuna ngumara di bekasi tepatna di cikarang.

  77. kang,,,wilujeng kenal..nepangkeun nami abdi Iqbal,baraya ti sukabumi…

  78. abdi butuh kasadianna ngabantosan,,seueur peryogi…di pengalengan,,tapi teu nagrtos daerah pengalengan….

  79. sono kang!!!! sumpah…… pami aya d pangalengan kontaknya…
    urang guar tah pangalengan

  80. @iqbal : sami-sami, wilujeng kenal….
    @kang deddy : hayu atuh, akang linggih di mana?

  81. Assalamualaikum,
    Nepangkeun abdi urang lembur asli KERTASARI….bingah pisan mendak…paparan cerita PANGALENGAN…kalereusan nembe kapendak cerita Pangalengan ..salam karerencangan sadayana Alumni SD KERTASARI atanapi alumni SMP Kertasari I nu aya di daerah Santosa….mangga urang gagas..REUNI-an tepang sono…

  82. Usep Saeful Kamal

    Meni reueus pisan aya anu ngungkap pangalengan tempo dulu. Sok waraas emut ka lembur di Sidamukti anu katelahna kebon kacang. Ti mana kengeng referensi foto sareng sejarahna. asa hoyong nulis buku tentang pangalengan yang selalu di anak tirikan pembangunan.

  83. pribados di jl. kawali raya no 40 antapani. upami di pangalengan di kebon kacang kang.. abdi saangkatan sareng dini

  84. dedi sukmana masih kenal ka sy Dadan dharmawan dulu mah kelas 3A SMPN pangalengan….

  85. deddy temenya apun jublegan nya….

  86. sampurasun,kang…abdi deni…sae pisan kang postingan.a…gambar pangalengan kapungkur masih araya..janten inget carita ti aki abdi…titip salam kanggo anak anak pramuka smpn 1 pangalengan sareng ka para alumnina + para palatihna… Hatur nuhun kang..

    Dan’s_wanted ;-)

  87. @dadan: apal atuh.. panganten

  88. @Dedi : sy ayeuna ngumbara di jakarta ti taun 1991. ari dedi ayeuna dimana?

  89. meuni alus kieu pangalengan jaman baheula

  90. Hatur nhun kang postingna sae pisan lh..jnten k emutn ka kmpung sidamukti ny,rada tebih teu kang pami ti Sidamukti hoyong ameng ath ka rorompok..

  91. yayat hidayat amir

    Ngahaturkeun wilujeng saum ka urang Pangalengan, mugia Allah swt maparinan nikmat, berkah, kalayan magfirah ka urang sadayana. Omat, Pangalengan kedah dijagi keseimbangan ekosistemna.
    Dr. Yayat Hidayat Amir, M.Pd (Usep)
    Lahir di Kampung Barusulam, 1955. Lulus SD Pintu, 1969
    Kiwari ngumbara di Kota Tegal Jawa Tengah

    • DR (Dadang Rahmat)

      kanggo Dr. Yayat Hidayat Amir, M.Pd (Usep)
      Nepangkeun sim kuring Dadang Rahmat Putra na Abu Ceceh/ Amih Yayah
      kumaha damang Pak Dr ?? iraha bade nganjang ka baraya nu di Pangalengan, meni lawas ti lawas….ulah hilap kana wiwitan
      Diantos ah kasumpingan na,,,

  92. subhanallah meni waas pisan kang, sanajan teu kaalaman tapi ari ciri pangalengana mah tetep aya jeung matak nyeredet kana hatena oge. Mudah2 an kapayuna pangalengan tiasa langkung majeng ti ayeuna sok ah urang saling rojong guna kamajuan pangalengan. Ti urang kbon kcang tea.

  93. bandung kota yang indah dan penuh sejarah

  94. kang punten
    masih suka di update ini blog teh?

  95. @kang wilman : iya, saya jarang update, maskasih dah mampir ke blog ini

  96. Nepangkeun.. abdi urang pintu. Blog na sae pisan… :)

  97. Saya orang Bogor (Parung) tapi saya cinta Pangalengan yang dingin, dan suasana pegunungan yang menyejukkan, ketika saya lihat gambar pangalengan tempo dulu saya merasa sedikit terobati karena saya sangat ingin tahu Pangalengan dulu itu gimana, terima kasih kalau ada gambar yang lainnya tolong kasih tau ya kang.

  98. assalammualaikum , kumaha daramang urang perkebunan teh salam ka urang santosa;empep -atef-sayeful rasid-ai nurhayati-dian-imas-enjang engko. CIKEMBANG-agus bun bun-iman-herman – …yanti apryanti anugrah ( puti bpk.sambas. lurah santosa )-OSIS kita SURYAMAN (MR.SMITH ).kumaha ..aremut keneh ka pa SUWANDA-pa DENI SUWARMAN ?? WALI KELAS di SMPN 1 KERTASARI . nuhun,,ach,,ari daramang mah. ” agus kusnady ” BUDAXEDEP ” 081394355454. ASLI llhoo…SEDEP

  99. Damang sadayana? tos lami teu update blog ieu.. hatur nuhun parantos linggih kangge ian, arief sareng bagus kusnady

  100. Denny N Soehardjadinata

    Ya Allah, kamana wae atuh Dien teh ? Hahahaha………, pastina oge oge Om Dien teh putrana kang I’i, alona Euis (Almrmh), Enjang Warsito (Alm) Imas bojona Sumarna…….jns,putuna pa Encung nubumina dijuru lapang Cibeureum (Lapangna teu aya ayeuna mah, digentos ku bedeng). Kantos nguriling ngahelaran kakelar hate, ti Cinyiruan Hilir, ngaliwatan Tirtasari, bras ka Cinyiruan……ras mangsa keur budak, ngeteyep ngararampa panineungan dimumunggang, luhureun kampung Pangkalan……..,kiuk…..kiuk…..nangtang angin, keur ngapungkeun langlayangan. Mangsa budak can ngambeu bangku sakola……., teu karasa keclakna cimata, rus-ras ka karuhun nu geus teu aya……….., malah keur kakara boga orok hiji……,kungsi ngaprak jalan kebon enteh, nyusud jalan mangsa budak, galecok alewoh nyaritakeun ka pun bojo yen diri aya tatali bathin mangrupa memori, nu moal bisa dipopohokeun sanajan nepi ka mangsana “balik” ti ieu alam pawenangan……….heheh.

  101. @ Deny : euleuh. gening apal kang, saha tea nya kang deny teh?

  102. pangalengan ayeuna mah tos teu tiris deui,,benten sareng nu kapungkur,,tos seueur pipa gas jadi hareudang,,,

  103. pangalengan ayeuna mah hareudang,,kumargi tos ranteng ku pipa gas,,,nineung ka suasana nu baheula,,teu mandi saminggu ge ngahodhod,,,

  104. Nepangkeun abdi Fikri, nembean abi linggih ka blog ieu, sae pisan blogna kang.. seueur informasi nu abi teu acan terang tentang pangalengan aya didieu.. diantos update-an terbaruna kang

  105. Pribados lahir di Cikakapa, kaki Gunung Wayang anu “agreng” tea.
    Manjing SD linggih ka Pangkalan dugi ka tamat SD di Cinyiruan.
    Nostalia pisan rehna blog Kang Omdien bet jadi alat napak tilas keur pribados mah nu lami ngantunkeun tanah kalahiran.
    Sakantena bewara, sing saha wae alumni SDN Cibeureum angkatan 84/85 hayu urang ngayakeun reunian dina sasih Juli sateuacanna sasih saum.
    Tiasa kontak ka pribados, di kumbangdusun@gmail.com/081322114425

    Hatur nuhun ka Kang Omdien rehna ieu blog parantos janten titian keur urg silaturahmi.

  106. wilujeng tepang ka baraya sadayana urang pangalengan,kmha daramang abi asli t wates mung ayna ngumara di majalaya
    hendra.setiana

  107. kang mni asa waas ningal lembur nyarira aya dnu kieu
    ka rerencangan sadayana urang pangalengan nu aya d mana wae wilujeng tepang sareng abi urang wates
    hendra.setiana
    081573441575

  108. kang abdi ti kalimantan ,upamitiasa ditambihan poto poto pangalengan anu ayeuna,pokonamah sadayana supaya pangalengan teh tambih dikenal

  109. abdi asli urang pasirmulya ,handapeun smpn1,sono pisan ningali leumbur teh ,salam ka sadayana.

  110. Omdien teh putrana Pak Ii sanes, upami teu leupat raina Yayat sanes…..

  111. salam ka admin
    hatur nuhun parantos majang photo pangalengan baheula meni waas
    salam ti incu karuhun pangalengan

  112. Denny N Soehardja

    Omdien,,,,upami hoyong komunikasi sareng akang tiasa muka dina Facebook a.n Denny N Soehardja di add wae nya. Oge ka Atep Afia nu tos lawas teu tepang, saurna anjeunna ngawulang di Universitas Mercubuana – Jakarta, hatursalam ka sadayana bibitbuit Pangalengan,,,,sonona ti akang nu joledar !!

  113. Denny N Soehardja

    Aya catetan anu kaliwat, akang saparakanca Pangalengan dugi kakiwari sok ngumpul di bumina kang Burhanuddin Abdullah (mantan Gubernur Bank Indonesia). Atuh upami hoyong nyambungkeun rasa kasono sami ngempel dina FB a,n anjeunna,,,,,wassalam !!

  114. Nepangkeun abdi Ramayadi ,
    Terang Pangalengan teh da upami uih boboran ka Cisewu pasti ngalangkungan Pangalengan sareng Genteng.

    Sanaos sanes asli urang Pangalengan tapi abdi tos jatuh cinta pisan malih gaduh cita cita upami pensiun hoyong domisili di Pangalengan .

    Hatur nuhun pisa janten seueur gaduh baraya sanaos lewat dunia maya … kin abdi bade mampir ka sobat / dulur sadaya mugi tiasa di tampi … Nuhun

    ramayadi64@gmail.com

  115. Slamet pagi Kang, Dwi mau tau,ada gak daerah Pengalengan yang tandus,kosong & gersang yang bisa diolah utk tanaman RUMPON,atau tanaman utk pembuatan Jamu Modern dg pangsa pasar P jawa & Export ke Asean?

  116. waaah …..asik sekali nih wajah2 tempoe doeloe, ya mas…. kalo boleh izin SHARE BUAT POSt di blog ku ,boleh nggak yaa??? by
    Foto Foto Lucu

  117. kang din,neupangkeun abdi caca pituin warung awi Pangalengan,
    ngiring bingah aya bumiputera Pangalengan nu kagungan referensi sejarah Pangalengan….bravo kang

  118. jgn biar investor, org bikin vila2, yg buat pgalengan tercemar, i like pangalengan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s